Kına gecesinin anlamı, tarihten gelen nedenle ilişkilidir. Kültürümüzün önemli geleneklerinden olan bu gecede, türküler söylenir ve çeşitli ritüeller gerçekleştirilir. Öncesindeyse kına davetiyesinin konuklar için hazırlanması gerekir.
Peki ama neden, damat ve geline yakılır, biliyor musunuz? Araştırdık ve sizler için cevabını bulduk. Geleneklerimizde aile bağları oldukça önemli bir yere sahiptir. Ailenin temel unsuru ise gelinle damat adayıdır. Adayların ömür boyu birbirlerine bağlamak için kullanılan semboldür. Daha doğrusu eskiden bu yana, bu amaçla yapılmıştır.
Geleneksel olarak, kadın ve erkekler için ayrı düzenlenen etkinlik, günümüzde bir arada yapılan parti şeklini aldı. Daha doğrusu bir tür eğlence haline geldi. Sözlü haber verme şeklinde gerçekleştirilen duyuru yöntemi, yerini kına davetiyesi kartına bıraktı.
Türk İslam geleneğinde ayrıca, evliliğe adım atacak olan çiftlerin nazardan korunması amacıyla gerçekleştirildi.
Kına Gecesi Yeni Kısmetler :)
Artık bir arada yapılan etkinlik olduğu için, bekarların da tanışmasına vesile olan yapıya sahiptir. Tıpkı bekarların düğünlerde tanışma şansı yakalaması gibi… Aslında kına davetiyesi, dolaylı yoldan da olsa bekarların tanışmasını sağlar. Geceye gelen bekarlar böylelikle tanışma şansı bulur.
Farklı türküler ve maniler gecede seslendirilir ve ritüelin birer parçasıdırlar. Aynı zamanda türküler eşliğinde, hem gelin adayına, hem de damat adayına yakılır.
Kına Gecesi Neler Yapılır?
Yöresel olarak farklılık gösterse de, ritüeller aynı sayılır. Düğün gününe 1 gün kala ve yatsı ezanından önce başlar. Baba evinde başlayan törene yalnızca kadınlar iştirak eder. Erkek tarafı, çerez gibi malzemeleri, kız tarafına gönderir. Törenin sabahında ev kapısına kırmızı tül ve bayrak asılır. Kına davetiyesi, sipariş verme görevi erkek tarafında aittir.
Yatsı ezanı ile tören başlamış olur. Önce ikramlar servis edilir. Gelin adayı, yöresel kıyafetler içinde ve bekar kızlar eşliğinde, mumlar arasından odaya girer. Gelin haricinde tüm bekar kızlar şarkı söyleyip yöresel dansları icra ederler. Daha sonra asıl merasime sıra gelir. Mutlu evliliği olan misafirlerden birisi, adayın her iki elinde de kına yakmaya başlar. Bazı yörelerde ayaklara da yakılır. Diğer kişiler, mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerler ve şarkı söylerler. Aile büyüklerinden birisiyse tepsiyi taşır. Günün en önemli anı, gelin ağlatma anıdır. Ağlama, baba evinden ayrılış için üzgün olunduğunun ifadesidir. Yiyecek ve içeceklerin ikram edilmesine devam edilir ve tören sona erer.
İlginç olan durum ise “gelin elini açmıyor” durumudur. Aslında bu durum bir tür hediye isteme yöntemidir. Kayınvalide eli açtırmak için küçük altın hediye eder.
Diğer ilginç adet ise, kınanın içine bozuk para koyulmasıdır. Burada amaç, kurulan yuvanın hep bolluk ve bereket içinde olmasının arzulanmasıdır. Misafirlerde hazırlanan üründen ellerine yakar. Bozuk parayı kim bulursa, o kişinin hanesinin hiç darlık çekmeyeceğine inanılır.
En Güzel Kına Gecesi Davetiyeleri Bizde!
Kına gecesi davetiyesi kartı aramanıza gerek yok. Sayfamızdaki örnekleri inceleyerek, beğeninize uygun ürünleri kolaylıkla seçebilirsiniz.
Davetiye hazırlama ve tasarlama işlemlerini titiz şekilde yerine getirdik.
Kına gecesi davetiyesi kartı modelleri, ucuz fiyatları ve kalitesiyle ilk tercihiniz olacak. Dilerseniz düğün kartı modelleri üzerine, kına gecesi tarih ve yer bilgilerini ekletebilirsiniz. Böylece tasarruf etmiş olursunuz. Kına davetiyesini ayrıca hazırlatılarak da ürüne ucuza sahip olabilirsiniz. Seçim tamamen size aittir.
Kına davetiyesi ürünü de dahil olmak üzere birçok tür, sayfamızda sizleri bekliyor. Sayfada tasarım ve ürün zenginliği açısından birçok çeşit kına davetiyesi bulabilirsiniz.
Seçimlerinizi; fiyat, en çok tercih edilen, yıldızlı gibi kriterlere göre gerçekleştirebilirsiniz. Hızlı ve sorunsuz teslimat, onaylı çalışma ve ekonomik avantajlarımızdan mutlaka yararlanmalısınız.
Kına kartları sözleri için Tıklayın